Vår senaste tränarutbildade BOB-medlem Mats vill gärna dela med sig av tankar kring boulespelets olika och stundom frustrerande detaljer. Här är hans senaste krönikor i ämnet:
Mats Hamberg filosoferar kring hur man mår bäst och har roligast som boulespelare. Del 1 hittar du HÄR
29 maj:
Ringen är helig- den trampar man inte på.
Att vara en godkänd spelare under de stora tävlingarna kräver en hel del kunskap av oss som spelar. Jag kommer att ta upp några detaljer här och då och då.
Ringen, den magiska plastringen. Härifrån händer mycket. Innan plastringen blev ett måste, då körde alla med fotens förmåga att rita ringen i gruset.
En spelare berättade under DM dagarna hur han såg en fransman som var med i majonnäsen som gick på 90-talet. En jättetävling för alla bouleentusiaster oavsett licens eller inte.
Han ritade i ringen varje gång han spelade från den. Han flyttade omärkt ringen åt höger så att han fick bättre spelläge. Efter ett flertal kast då hade ringen förflyttats minst 30 cm till höger som ingen la märke till.
Exempel på fusk då.
Idag är Ringen helig på flera sätt. Ingen kontakt med ringen under utkast. En del ställer sig på tå och får hälen utanför ringen i luften men det är vanskligt att spela så. Åker foten ned, då har du varning och ogiltig kast. Börjar man dra på sig varningar som gäller under hela den dagen då kan både du och laget få allt sämre förutsättningar att spela.
Markera alltid ringen, på utsidan och på insidan. Då blir det helt klart var den ska ligga.
Lyft aldrig ringen förrän alla poängen är räknade och båda lagen är överens om poängen. Händer det och man har klot kvar i det egna laget då får man inte spela dem. Det andra laget får spela ut sina egna klot.
19 april:
Tips
Ett litet småtips: många av oss tänker inte direkt på att ringen kan ge stöd i samband med skott men även i lägg. En del av oss placerar den högra skon långt fram i ringen och den vänstra skon långt bak i ringen. Det blir lite som ett steg i ringen. Försök istället att ställa upp båda skorna bredvid varandra där vänstra skon pekar mot målet och den högra skon ska vara lite framför den vänstra skon. Nu har du möjlighet att gå fram en decimeter eller gå bak en decimeter.
Vid skott och klotet glider över målklotet men träffar inte - då ska ni pröva på att gå bak i ringen. Samma tänk vid lägg. Tvärtom när ni är vänsterhänt. Ha samma skott igen och då blir det träff.
Viktigt att tänka på är att ingen del av skorna får peta på kastringen. Vid skott ska bouleklotet landa först innan ni kan kliva ur kastringen. Lycka till !!
Tips II:
När ni skjuter, ja det här låter hur tokigt som helst, men sikta med den nedre delen av handen och ni får ett rakare kast. Handen ska vinklas upp och ni får backspinn och ett rakare kast. En del lyckas direkt med ett sådant kast, andra får öva lite. Lycka till !!
7 april:
Bli inte en John McEnroe på bouleplan. Visa ilska, blir förbannad eller ledsen, sur, uppgiven. Ja, då har du redan förlorat din match, i varje fall ett flertal poäng som kan vara avgörande när matchen är avslutad med 11-13.
Det finns säkert spelare som inte håller med om det. Genom ett konstigt, (franskt uttryck CASSER LE BRAS), uppträdande kan man bringa medspelare ur fattning. Det är inte helt juste att bete sig på plan även om det är riktat mot en själv.
Eller BRAQUER (RETA UPP) : Glo stint på motståndaren medan han/hon spelar för att störa dem.
Det finns inte någon sport (jo i alla sporter) som det är så viktigt att glömma sin senaste prestation oavsett om det var bra eller ett dåligt lägg eller skott. När du går in i kastringen då skall du vara helt tömd på känslor. Känner du att du inte är det, gå fram och ta en ordentlig titt på banan där lillen ligger. Platta till vald nedslagsplats, gå sakta tillbaka in i kastringen. När du tränar själv då har du jobbat fram ett mantra. I match säger du till dig själv ditt mantra - det är bara träning, träning träning träning. Du hypnotiserar dig själv till ett lugn. Nu kastar du eller skjuter med lugna rörelser där det är bara pendlingen som ger energi till kastet eller skottet. Andas ut i kastögonblicket.
That’s it!!
29 mars:
FANNY: När jag började spela Boule 1993 (nu låter det som att jag har hållit på i evigheter, men jag har vid flera tillfällen haft årslånga pauser från boulen), då var det första jag fick reda på var att undvika en Fanny. Det ställde till det hela då jag knappt fattade vad det hela handlade om. Jag var med i Boulero som hade sin inomhuslokal i Årsta i en skyddsrumsliknande lokal. Där fanns det en stor kvinnlig lättklädd servitris i papp hängande på väggen med baken riktad mot lokalen. När jag var där och tränade då plötsligt var det någon som gick fram till pappfiguren och då hade hans lag förlorat med 0-13. Sen den gången har jag inte sett eller hört folk prata om Fanny.
Det finns andra franska uttryck som man ibland kan höras eka i större lokaler. De vanligaste uttrycken är:
CARREAU, men även estanque (används nästan aldrig) betyder samma sak; fullträff och ditt klot byter plats med motståndaren.
CASQUETTE, du träffar motståndarens klot men inget händer, ditt klot har träffat rakt på huvudet på motståndarens klot och som stannar kvar.
GRATTON: finns med i varje match, en lite mystisk sten som är orsaken till alla misslyckade kast.
BIBERON: Göra en nappflaska, placera klotet vid lillens sida.
CASSER LE BRAS: att man stör skytten under hans koncentration, genom en rörelse eller åstadkommer ett ljud. Det här uttrycket kan man höra från skytten eller lagmedlemmar.
CROCHETT: ett misslyckat kast på grund av felaktig öppning av handen. tillståndet har fler uttryck men betyder samma sak; Carpe, ganchou, brochet eller ecart.
Finns så klart fler uttryck, men tas inte upp här. Men det kommer mer framöver.
That's it Folks!!
20 mars:
Hej alla, jag kan iklä mig epitet Bouletränare. Vilken ära att klubben har bekostat den utbildning som jag har genomgått. Kursen var upplagd med 25 timmars digital inläsning av material som Riksidrottsförbundets Sisu, deras studieförbund har satt samman samt att det blev läsning av två böcker som de har producerat, Träning och Ledarskap. Samt en hel dag som jag träffade folk från hela Sverige med Anders Gerestrand som huvudansvarig tränare. Med det sagt så har jag lagt en del jobb för att bli godkänd. Vi får se om det blir en uppföljning av det.
Peter har bett mig att berätta lite om den träning som jag bedriver på måndagar. Det är ett gäng på 12 personer som kommer till träningen och flera av dem är nybörjare. Några spelar boule regelmässigt. Av fjorton tillfällen så har vi avverkat 7, hälften kvar. Jag följer upp varje träning med ett Träningsbrev. Det ger deltagarna en möjlighet att gå tillbaka och se över detaljer som har kommit med i tränings breven.
Det jag har lagt stor energi på är att det ska vara roligt att spela och träna boule. Oavsett nivå så ska man bli sedda och bli uppmuntrad till att försöka ta till sig det som sägs av tränaren.
Jag började direkt med att prata om kloten. Att de ska sitta bra i handen, inte vara för tunga- helst under 700 gram. Är de för små då kan de fastna i handen när du kastar ut, är de för stora då kan de smita ur din hand när du kastar ut. Är kloten tunga så kan man bli otroligt trött i armen efter en dags kastande i ett seriespel eller ett SM. Jag vill verkligen uppmuntra alla att ta sig en funderare på om det är dags att byta ut sina klot. Själv körde jag med för små klot och 730 gram klot i många år. När jag äntligen bytte klot då började jag även få in tekniken. Allt blev lättare. De gamla kloten ska ni spara, tycker att ni alla ska se till att ni har minst 12 klot hemma. Perfekt vid middagar, att bryta av och ta med sig gästerna och spela boule tillsammans.
Det enda verkliga regeln är att kasta rakt, öva med att kasta rakt. Öva öva, tyvärr så tycker många att man klarar av att kasta rakt. Därifrån går man till att börja skruva eller skjuta eller något annat mycket svårare. Betänk att klotet ska gå rakt i 10 meter, inga snedrullningar. När backspinn upphör då ska klotet fortsätta framåt ändå. Det visar att utkastet blev rätt. Sker inte det då är utsläppet fel. Missar man ett skott på 10 meter med en decimeter, då är det något som är fel. Någon säger att underlaget påverkar klotet. Det är klart att det blir så ibland men oftast inte, ta bara och se till att landa där det är platt, ingen grushög eller stenar m m. Jag är säker på att ingen ställer sig frågan. Hur kastar man rakt? Det tar jag upp i nästa krönika. Jag avslutar här med att säga. Ut och öva, öva, träna.
Mats H